PENCEMARAN AIR DI MALAYSIA

Air merupakan satu sumber yang penting untuk manusia. Malahan ia merupakan perkara kedua terpenting bagi kehidupan manusia selepas udara. Tahukah anda, air memberikan jisim 2 per 3 dari berat badan manusia? Tanpa air, manusia akan mati dalam masa beberapa hari sahaja.
Sekiranya kita melihat kepada sifat kondisi tubuh manusia, kita akan mendapati air mempunyai peranan besar kerana sebahagian besar tubuh badan manusia adalah terdiri daripada air seperti:-
 • Fetus 100%
 • Bayi 80%
 • Orang Dewasa 60 hingga 70%
 • Warga Emas 50%
Dengan itu, tidak hairanlah air sangat penting dan amat besar peranannya kepada manusia.
Antara kebaikan air ialah :

* pelincir didalam badan manusia dan menghalang dari berlakunya sembelit
* membantu pembentukan air liur dan cecair dibahagian sendi pergerakan
* membantu mengawal suhu badan dan membantu kadar metabolisma tubuh
* bertindak sebagai pencegah penyakit kerana ia membantu mencuci tubuh manusia

Disebabkan oleh pentingnya air kepada tubuh manusia,
pakar kesihatan mencadangkan agar air diminum
sekurang-kurangya 8 gelas sehari
statistik
Namun begitu dari kajian yang dijalankan oleh Jabatan Alam Sekitar menunjukkan air di Malaysia dicemari oleh bahan buangan dan sisa industri, logam berat, bahan kimia dan sampah sarap.
Untuk mengurangkan pencemaran ini, Jabatan Bekalan Air telah membersihkan air dengan menggunakan klorin. Bagaimana klorin dimasukkan kedalam air?
Sila lihat gambar di bawah

KlorinKlorin

Dari gambar diatas anda boleh lihat sendiri pekerja Jabatan Bekalan Air perlu :-
 1. Memakai baju khas sebelum memasukkan klorin
 2. Dibekalkan dengan topeng yang menutupi keseluruhan muka dan mata
 3. Dibekalkan dengan tong oksigen – agar tidak terhidu gas klorin
Perlu memakai sarung tangan dan kasut khas!
Kenapa perlu begini sekali? Ya, saya juga tertanya-tanya sehinggalah saya diberitahu tentang sebabnya. Kesan Klorin kepada tubuh manusia:-
 1. Menjadi toksid kepada tubuh manusia jika terhidu
 2. Menghakis tisu manusia
 3. Amat merbahaya dan boleh membentuk hazard kimia sekiranya bertindak dengan acetylene, ether, gas ammonia dan hydrogen
Fakta :
Tahukah anda Klorin turut digunakan
sebagai senjata pada

perang dunia pertama?
Ada yang mengatakan, pendidihan adalah cara terbaik untuk membuang klorin, tetapi ia sebenarnya tidak menghilangkan kandungan klorin didalam air. Sebaliknya pendidihan akan menghasilkan Trihalomethanes (TTHM) yang sangat mengerikan akibatnya terhadap kesihatan penggunanya.

Sebenarnya, kesan dari klorin yang saya sebutkan diatas adalah kesan segera dan sehingga kini tiada siapa dapat memastikan separah mana kesan klorin terhadap manusia. TETAPI, dari salah satu kajian yang dijalankan KLORIN adalah salah satu penyebab KANSER!!!
Selain dari itu tahukah anda, walaupun air telah dirawat dengan Klorin, banyak lagi unsur-unsur cemar yang terdapat di dalam air paip yang masih tertinggal dan boleh memudaratkan kesihatan. Karat, kuman, virus, logam berat, bahan radioaktif malahan najis dan mayat juga antara pencemaran yang turut sama keluar dari paip air yang dibekalkan ke rumah anda seperti yang dilapurkan di dada akhbar.

cemar1 cemar2
cemar3
cemar4
Pencemaran AIR. Apakah kesannya terhadap Kita?
Menurut statistik yang dikeluarkan oleh The Sun pada 5  Julai 2003
 • Seorang dari 4 rakyat Malaysia berkemungkinan menghidap kanser menjadikan 40,000 kes baru kanser setiap tahun
 • 3,000,000 rakyat Malaysia mengidap Obeseti
 • Pada 1996 seramai 800,000 orang mengidap kencing manis yang mendedahkan indidividu kepada sakit jantung, mati pucuk dan angin ahmar.

Sanggupkah membiarkan diri anda, keluarga dan orang yang anda
sayangi termasuk dalam statistik diatas?

Tahukah anda apakah kesan dari bahan logam akibat
pencemaran air kepada tubuh manusia?

 Logam Dalam Air Yang Tercemar
 Kesan Pada Tubuh Manusia
Aluminium
Cepat tua dan Alzheimer
Lead / Plumbum
Kanser
Arsenik
Kesakitan, Kerosakan sistem tubuh dan kematian
Kadmium
Darah Tinggi dan sakit buah pinggang
Nitrate
Boleh menyebabkan Kanser
Flourida
Menurunkan sistem imunisasi dan pertahanan badan dari melawan penyakit.  Flourida juga boleh mengakibatkan sakit jantung
Merkuri
Menyebabkan kerosakan otak dan sistem pusat saraf
Strontium 90
Menyebabkan Anaemea, Leukimia dan Kanser tulang
Iodin Radioaktif
(dalam susu) – Boleh menyebabkan Kanser Tiroid
Klorin Kanser Darah, menyekat metabolisma lemak, enzim dan penyembuhan penyakit
Selepas membaca kesan dan mudarat yang dibawa oleh air yang tercemar diatas, masih sanggupkah anda memberi susu yang dibuat dari air tercemar untuk anak kecil anda?
Atau sanggupkah anda menggunakan air yang dicemari dengan berbagai sisa bahan buangan untuk memasak bagi keluarga anda? Air paip mengandungi pelbagai bahan tercemar yang membahayakan dan mampu menyebabkan penyakit kanser, jantung serta penyakit alergi dan kesan sampingannya. Meminum air yang tercemar secara berterusan boleh merosakkan sel-sel dan mengakibatkan penyakit dan kesengsaraan.


Kini anda tidak perlu gusar lagi!!
Memperkenalkan penapis air THE ALL NEW RX-WATER
 yang dibangunkan dengan 
Sistem Air Bamboo Qun Pertama Di Dunia

Dato Dr. Noordin Darus yang mendapat ilham dari Ilahi semasa sedang bergelut dengan Kanser Darah, Lymphoma yang dideritainya pada tahun 2001 dulu.Malah beliau diberitahu yang beliau hanya ada dalam 3 ke 4 bulan sahaja untuk hidup. Setelah banyak berdoa, bermunajat dan memohon petunjuk dari Allah, beliau diberi ilham oleh Allah tentang satu jenis unsur tanah liat dan perantaraan air yang beliau kaji, cari dan dapatkan bahan tersebut. Semuanya seakan dipermudahkan untuk beliau. Kemudian beliau buat ‘prototaip’ sendiri di rumahnya untuk kegunaannya sendiri. Setelah diminum, beliau seakan-akan kenal rasa air tersebut walaupun belum pernah meminumnya sebelum itu. Beliau telah dapat ‘recover’ dengan cepat sekali sehingga memeranjatkan seluruh ‘warga’ Hospital Universiti tempat beliau dirawat. Setelah sembuh, beliau rasa bertanggungjawab untuk membantu umat Islam lain dengan penemuan beliau. Semasa mencipta sistem ini, beliau telah membongkarkan bahawa bahan Seramik banyak diperbuat dari tulang, namun beliau bertungkus lumus mencari bahan suci iaitu seramik yang diperbuat dari Batu Seramik asli yang bermutu tinggi. Bahan tanah liat yang ditemukan oleh Dr.Noordin ini terdapat pada kartrij no 4. (Rx-Water mempunyai 4 kartrij sahaja tetapi mempunyai 8 tahap saringan). Dr. Noordin tidak mahu menurut taktik pengeluar penapis lain yang sampai 6 atau 7 kartrij supaya pengguna perlu sering tukar dan dengan itu mereka sentiasa ada repeat sales. Yang peliknya pula, air Rx-Water yang keluar dari kartrij ke 4 ini mempunyai semacam satu medan gelombang Tenaga. Medan Tenaga ini apabila masuk ke dalam tubuh kita rupa-rupanya boleh membangkitkan (rejuvenateSelf Healing sel-sel tubuh kita iaitu Sistem penyembuhan semulajadi tubuh dan beliau yakin tenaga ini adalah antara sebab utama mengapa beliau boleh sembuh. Inilah Anugerah Ilahi kepada sesiapa sahaja yang Ia izinkan.